Całkowity zanik napięcia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1wheler
    Classic
    • 2007
    • 18

Misiekoctavia :

1. Przymierzałem się do kupno S40 ki i to auto miało komunikaty z kompa po polsku ( nie wiem jak z tel. i navi nie sprawdzałem ) , ale wszystkie komunikaty i ewentualne ustawienia były po polsku.

2. Dlaczego dywaniki ci uciekaja ? nie masz zaczepow ?
  • michal77
    Ambiente
    • 2006
    • 113

Cześć Wszystkim,

dzisiaj rano stała się rzecz dziwna, wsiadam przekręcam kluczyk a tu rozrusznik ledwo obrócił silnikiem...ale odpalił (było jakieś -10 st).Aku nie był pierwszej nowości ale zawsze sobie jakoś radził nawet przy -15 st aż do dzisiaj.
    Dziwne było jednak to, że rozprogramowany miałem zegar i wszystkie ustawienia czyli średnie spalanie, czas jazdy itp., tak jakby akumulator siadł całkiem w nocy :shock: .
    Czy spotkał się ktoś z Was z takim problemem?

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3776
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ile lat ma akumulator :?:
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Masz słaby akumulator i przy rozruchu napięcie w instalacji spadło.Podładuj aku,a jesli nie pomoże to zmień
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• michal77
          Ambiente
          • 2006
          • 113

endryu, nie wiem ile ma lat akumulator, samochód jest z 99r.

JanuszSz, aku był juz ładowany jakiś miesiąc temu. Prawdę mówiąc dopiero po rozruchu zauważyłem że pokasowały mi się wskazania. Napięcie może spaść aż tak przy rozruchu, że się wszystko pokasowało?

Dzisiaj wymieniłem aku na niby dobry z laguny która kręciła bardzo ładnie i zobaczę jutro rano (teraz jest -11st).

A słuchajcie jeszcze jedno, czy rozrusznik jak jest do bani to może pobierać za dużo prądu?

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Spadek napiecia przy kreceniu byl na tyle duzy ze nastapilo wyzerowanie wskazan na zegarach. Z takich moich doswiadczen, jesli by wtedy nie odpalil, to kolejna proba juz by sie mogla nie udac, bo aku byl za slaby.

To ze aku byl ladowany, wcale nie musi oznaczac, ze jest on naladowany, lub ze dobrze trzyma napiecie przy ujemnych temperaturach.

Na kazdym akumulatorze powinna byc jakas tam data produkcji, lub cos co moze na to wskazywac. Auto ma 9 lat, wiec juz raz mogl byc wymieniany, a teraz nastapil kres tego nowszego.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• JanuszSz
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2835
              • Superb II combi (3T5)

michal77, Padnięty(zatarty)rozrusznik może pobierać tyle prądu,że zabraknie go dla innych odbiorników.
              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Wczoraj bylo -3, a dzis bylo -10 i tu pewnie jest problem. Jakby rozrusznik byl do bani, to taka akcja bylaby codziennie nawet w lecie
                Spritmonitor.de

Komentarz

• endryu
                  RS
                  • 2006
                  • 3776
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

warto podjechać do elektryka, sprawdzi parametry akumulatora i prąd ładowania. Takie parametry można też sprawdzić w firmach handlujących akumulatorami.
                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                  =================================================

Komentarz

• michal77
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 113

ok, dzięki za podpowiedzi, jak nie pomoże ta podmiana akumulatora, o której pisałem to pojadę, tyrzeba to posprawdzać.

[ Dodano: Nie 17 Lut, 08 11:26 ]
                    ...no i aku był chyba ok. Laguna zakręciła dzisiaj na moim akumulatorze jak głupia (-17 st w nocy) a skodzina na aku od laguny nawet nie obróciła rozrusznikiem - oczywiście znowu pokasowały się wszystkie ustawienia. Nie ma co gdybać i jadę jutro do elektryka.

Komentarz

• Maro2225
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 113

michal77, a Laguna to też diesel? Jeśli tak , to problem z instalacją u Ciebie . Jeśli benzyna - to nawet bardzo słaby akumulator poradzi sobie z rozruchem .
                      Maro

Komentarz

• Witek1952
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 196

Witam serdecznie.Rozrusznik może brać dużo prądu ale na dobrym akumulatorze będzie go czuć bo będzie się smażył.Łatwo sprawdzić.Po kilkakrotnej próbie rozruchu trzeba dotknąć do sruby od kabla akumulatorowego przy rozruszniku.Jeżeli to jego wina to bedzie gorąca.Pozdrawiam.
                        Witek

Komentarz

Pracuję...